5000 bezoekers op Erfgoeddag 2022 in de Mijnstreek!

5000 bezoekers genoten op zondag 24 april 2022 van het cultureel erfgoed dat de Mijnstreek rijk is voor de 21ste editie van Erfgoeddag! Organisatoren verzorgden een gevarieerd en boeiend programma met maar liefst 29 activiteiten in de 6 Mijngemeenten. Voor velen was het de eerste keer na de coronaperikelen dat ze weer iets op poten zetten. Het thema ‘Erfgoeddag maakt school’ zorgde voor heel wat nostalgie, maar ook opvallend veel activiteiten voor kinderen. Het resultaat: Een geslaagde en zonnige editie die zorgde voor een nieuwe wind.

Graag tot Erfgoeddag volgend jaar op zondag 23 april met het thema Beestig!

Al meer dan twintig jaar zet het grote publieksevenement ‘Erfgoeddag’ het roerend en immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel in de kijker. Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school!’ dook Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. 

Enkele getuigenissen en persartikelen:

“Via een Facebook-groep voor bewoners van Houthalen vroegen we naar oude foto’s of anekdotes van mensen die vroeger op de Savioschool zaten. De respons was enorm, we kregen meer dan 200 reacties! Voor de leerlingen werkt dit erg motiverend!” Eline De Boiserie, leerkracht van secundaire Keerpuntschool te Meulenberg

“We kijken terug op een boeiende Erfgoeddag voor onze tentoonstelling ‘In het licht van de heiligen’. We  hebben 45 bezoekers mogen ontvangen. Onze medewerkers zijn getroffen door de grote interesse.” Deken Luc Herbots, Sint-Martinuskerk Genk

 “We zijn fier dat we dit kindermuseum kunnen onthullen. Het Erfgoeddag-thema dit jaar was sowieso onderwijs, dus het was de uitgelezen kans om er mee uit te pakken.” Michel Meulemans, voorzitter Stichting Erfgoed Eisden (artikel HLN) 

“Voor de tentoonstelling van Citévolk Spreekt in de gebouwen van Regina Mundi is er alvast een leuke participatie met de kinderen uit de buurt ontstaan. Gisteren kwam een klas van het vierde leerjaar van basisschool Straf! stoeptekeningen maken op hun oude speelplaats.” Hans Put, Citévolk Spreekt (reportage TVL)

“Erfgoeddag is vlekkeloos verlopen bij ons en we hebben meer dan 1300 personen mogen ontvangen! Het was over de koppen lopen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.” Ivo Smeets, Landbouwmuseum De Nostalgie (artikel HBVL)

“Terwijl een aantal kinderen nauwgezet de les volgden, mochten de anderen de boel vakkundig op stelten zetten. Tot groot plezier van de aanwezige kinderen stonden op het lessenrooster vakken als tafelmanieren met juf Tineke, wolkenkunde met meester Leo Wolkers en alles over wind(jes) met meester Wannes!” GEVA (artikel HBVL)

“Op Erfgoeddag nodigde Erfgoedwerking Helchteren twee archeologen uit om verslag uit te brengen over hun opzoekwerk na de vondst van Thomas Schepers (10 jaar). JLI (artikel HBVL)

“Heemkundige Kring Kiosk toonde een grote hoeveelheid van klasfoto’s van de scholen in Beringen en Paal. Ook werden voorwerpen getoond die vroeger in de scholen en klassen gebruikt werden. Voor de ouderen onder ons een mooie herinnering aan het verleden, voor de jongeren een moment van verwondering.” Andre Caubergs (artikel HBVL)

Lees ook deze blogberichten

erfgoeddag2022

Aanbod voor het onderwijs

Erfgoeddag-week in de Mijnstreek! Voor het eerst in de geschiedenis van Erfgoeddag trekken lokale erfgoedverenigingen en erfgoeddeskundigen actief naar alle scholen in Vlaanderen en Brussel! Zij

Lees meer »