Aanbod voor het onderwijs

Erfgoeddag-week in de Mijnstreek!

Voor het eerst in de geschiedenis van Erfgoeddag trekken lokale erfgoedverenigingen en erfgoeddeskundigen actief naar alle scholen in Vlaanderen en Brussel! Zij bieden een exclusieve blik achter de schermen en zetten actuele lesinhoud in een verrassend perspectief!

Ben jij leerkracht of ben je een directielid? Hou de laatste week van april 2022 alvast vrij in jouw schoolagenda! Je bent warm uitgenodigd om tijdens Erfgoeddag-week:

  • Eén (of meerdere) erfgoedklasbakken naar jouw klas te halen
  • Een VIP-initiatief in situ te reserveren waar met de klas naartoe kan gegaan worden

 

Reserveer nu voor één van volgende gratis activiteiten door het formulier onderaan in te vullen. Vragen? Stuur een mailtje naar hanne@mijnerfgoed.be.

Erfgoedklasbakken

Knutselen met goud! (volzet)

Kan je met een ei en pigment verf maken? En welke verschillende decoratietechnieken gebruikte men in de middeleeuwen? In deze workshop leer je die verschillende technieken niet alleen kennen, je past ze ook toe. Bovendien leer je hands-on hoe je een olievergulding maakt. Het eindresultaat, je eigen kunstwerk, mag je uiteraard mee naar huis nemen!

Waar? As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen

Doelgroep? Basis-, secundair – en volwassenonderwijs

Workshop kantklossen (volzet)

Waarom is kantklossen zo’n bijzonder erfgoed? Ondervind het met je klas en krijg het kantklossen in de vingers! Tijdens een workshop van een halve dag (reken op drie lesuren) klossen we een kleurrijk patroontje in de vorm van een slangetje, te gebruiken als boeklegger of versiering van een kledingstuk. We brengen het nodige materiaal mee. Samen geven we kantklossen een toekomst!

Waar? As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen

Doelgroep? Basisonderwijs

Landschapsschilders in Genk (volzet)

Wist je dat Genk meer dan 100 jaar geleden een paradijs was voor landschapsschilders? Met honderden kwamen ze van heinde en verre naar het kleine dorp om er de heide, de duinen en de vijvers te schilderen. Sommigen bleven maar even, maar anderen, zoals Emile Van Doren, bleven voor altijd. Ontdek hoe Genk er lang geleden uitzag, en het bijzondere verhaal van de kunstenaars die het schilderden.

Waar? Genk

Doelgroep? Tweede en derde graad basisonderwijs


Kermisspel 'Smoutebollen en kermiskoers: van Zussen tot As!​

Welke kermisgerechten werden er geserveerd bij de familie? Wat kreeg de winnaar van de kermiskoers? Het spel Smoutebollen en kermiskoers geeft kinderen inzicht in de betekenis en evolutie van dorpskermissen in Limburg, wakkert hun interesse in erfgoed aan en laat ze nadenken over maatschappelijke veranderingen. Wij zorgen voor begeleiding!

Waar? As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen

Doelgroep? Derde graad basisonderwijs

Ken jij een reus?

Heusden-Zolder is een ‘Reuzenvriendelijke gemeente’ die maar liefst 7 reuzen telt! Tijdens de Erfgoeddag-week staat dit prachtige immaterieel erfgoed in de kijker en leer je de reuzen en hun verhaal kennen. Je ontdekt hoe zo’n reus gebouwd wordt en je kan zelf aan de slag! Verschillende reuzenbeheerders zijn ook aanwezig om je een (reuze)handje op weg te helpen.

Waar? Heusden-Zolder

Doelgroep? Basisonderwijs


Limburgse tradities - jong geleerd...

Eerst verkennen we mooi beeldmateriaal van enkele Limburgse tradities. Vervolgens gaan we met de leerlingen in gesprek over bv. nieuwjaarsbrieven, Driekoningen, carnaval, spelletjes op de speelplaats, Halloween, Sint-Maarten, Sinterklaas en de Kerstman, supporteren voor het voetbal en nog veel meer.Tot slot formuleren we samen wat tradities zijn, en waarom ze zo belangrijk zijn.

Waar? Provincie Limburg

Doelgroep? Derde graad basisonderwijs

Word mijnwerker!

Wat is steenkool en waar gebruik je het voor? Belangrijker nog, hoe krijg je dat zwarte spul uit de grond? Een Erfgoedklasbak vertelt je hoe mijnwerkers in donkere stoffige gangen met zwaar gereedschap werkten om kachels te laten branden en stoommachines te doen draaien. Welke opleiding hadden ze en hoe gevaarlijk was het werk?

Waar? As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen

Doelgroep? Basis -, secundair – en hoger onderwijs

Herinneringen uit het Russisch Kamp

In juni 1941 viel nazi-Duitsland de Sovjet-Unie binnen en maakte er aanvankelijk vele krijgsgevangenen. Die werden gedeporteerd naar Duitse concentratiekampen en bleven er inactief. Zij kwamen terecht in de zogenaamde ‘Russenkampen’, opgericht naast elke Limburgse steenkoolmijn. Onze Erfgoedklasbak vertelt het verhaal van deze Russische krijgsgevangenen.

Waar? As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen

Doelgroep? Secundair – en hoger onderwijs

Het Sint-Jan Berchmanscollege tijdens de oorlog

In het Sint-Jan Berchmanscollege te Genk bivakkeerden voorjaar 1944 Duitse soldaten die deel uitmaakten van de colonne van Joachim Peiper, een notoire nazi. In deze tijdsspanne schilderden zij als bezigheidstherapie een Duitse adelaar op de muur van de studiezaal. In dezelfde periode kregen de soldaten ook bezoek van oversten Heinz Guderian en Sepp Dietrich. Onze Erfgoedklasbak vertelt.

Waar? As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen

Doelgroep? Secundair – en hoger onderwijs

Joden in Limburg, de kroniek van een klopjacht

Meer dan 3.000 Antwerpse joden werden in het voorjaar van 1941 gedeporteerd naar 43 Limburgse gemeenten. Drie maanden later werden zij allemaal teruggestuurd naar de grootstad: de vrouwen, kinderen en oudere mannen weer naar Antwerpen, de jongere mannen naar Brussel waar velen dwangarbeider werden om te werken aan de oprichting van de Atlantikwall. Onze Erfgoedklasbak vertelt hun verhaal.

Waar? As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen

Doelgroep? Secundair – en hoger onderwijs

Wie heeft de Rechtvaardige Rechters gestolen?

Het Lam Gods en Jan Van Eyck zijn al eeuwen gehuld in een waas van mysterie. Maar zo mogelijk nog mysterieuzer dan het altaarstuk en de schilder zelf, is de diefstal van twee panelen in 1934. Op wat een gewone doordeweekse ochtend in april had moeten zijn, ontdekt de koster van de Sint-Baafskathedraal dat de Rechtvaardige Rechters en Johannes de Doper verdwenen zijn …

Waar? As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen

Doelgroep? Secundair – en hoger onderwijs

De Limburgse Mijnstreek. Verleden, heden en toekomst

De provincie Limburg kende de voorbije eeuw een exponentiële groei dankzij de steenkoolindustrie. Hoewel vele elementen hiervan nog aanwezig zijn in het fysieke landschap, in de gemeenschappen en in het leven van alledag, zijn weinig jonge inwoners zich nog bewust van de verbinding tussen de industriële revolutie, de migratiegolven en hun eigen familiegeschiedenis. Tijd om dit aan te pakken!

Waar? As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen

Doelgroep? Derde graag secundair onderwijs

Een survivalgids voor bouwen en wonen in het verleden

Historische woningen zijn mijlenver verwijderd van onze huizen vandaag: Er werden andere bouwmaterialen gebruikt, mensen leefden zonder de moderne technologieën die nu onmisbaar lijken en grote gezinnen woonden samen onder een klein dak. Vanuit de Bokrijk-collectie ontdekken we hoe mensen vroeger op het platteland bouwden en leefden en hoe we historische gebouwen bewaren voor de toekomst.

Waar? Provincies Limburg en Antwerpen

Doelgroep? Basis-, secundair – en hoger onderwijs

VIP-aanbod op locatie

Beiaard op school (volzet)

De Genkse beiaardiers nemen je mee in een interactieve kennismaking met het immateriële erfgoed van de beiaard. Je maakt kennis met de beiaard, leert over de ontstaansgeschiedenis, over hoe hij in elkaar zit en hoe hij bespeeld wordt. Blijft er nog tijd over? Dan nemen we je graag mee voor een torenbezoek en/of kan je je skills oefenen op de oefenbeiaard.

Waar? Sint-Martinuskerk Genk

Doelgroep? Basisonderwijs

Graven in het geheugen van Genk (volzet)

Kom snuffelen in digitale en papieren archieven, collecties van het cultureel-erfgoeddepot van Genk. Ontdek ‘Het geheugen van Genk’ en help de gaten in dat geheugen te vullen. Je zoekt informatie in de collecties van de bib en van het Emile Van Dorenmuseum. Deze workshop (2 uur) scherpt de onderzoekscompetenties aan. Je leert kritisch en gericht zoeken, denken, vinden en interpreteren.

Waar? Bibliotheek Genk

Doelgroep? Derde graad secundair onderwijs

Mijnwerker voor één dag

Wat is steenkool en waar gebruik je het voor? Belangrijker nog, hoe krijg je dat zwarte spul uit de grond? Kom het ontdekken in het Mijndepot te Waterschei. De gidsen vertellen je hoe mijnwerkers in donkere stoffige gangen met zwaar gereedschap werkten om kachels te laten branden en stoommachines te doen draaien. Welke opleiding hadden ze en hoe gevaarlijk was het werk?

Waar? Mijndepot Genk

Doelgroep? Basis-, secundair- en hoger onderwijs

Terug naar de tijd van de landschapsschilders

In deze interactieve doe-rondleiding (2u) voert een educatieve gids je meer dan 100 jaar terug, naar de tijd van de landschapsschilders. Een van hen was Emile Van Doren. Hij woonde in de villa Le coin perdu, nu het Emile Van Dorenmuseum. Je ziet er niet alleen de prachtige schilderijen en zijn mooie huis, je leert ook zelf een landschapsschilderij maken dat je mee naar huis mag nemen.

Waar? Emile Van Dorenmuseum Genk

Doelgroep? Tweede en derde graad basis-, buitengewoon-basis- en deeltijds-kunstonderwijs DKO 

Ontdek het museum van Circuit Zolder!

Autocoureur word je niet zomaar! Museumwerking Circuit Zolder legt de geheimen bloot van deze unieke sport. In welke auto rij je het best en welke outfit trek je aan? Een interessante collectie auto’s, trofeeën, oude affiches en veel meer illustreren de glorie van de autosport en de geschiedenis van de plek. Een deskundige gids neemt je mee op pad.

Waar? Tribune Circuit Zolder

Doelgroep? Tweede en derde graad basisonderwijs

Ontdek het Museum van de Mijnwerkerswoning op kindermaat!

Na jaren sleutelen en schaven opent het Museum van de Mijnwerkerswoning zijn kinderbelevingscentrum. Kinderen van vandaag maken er kennis met een klas uit de jaren 40 en leren er over de onderwijssituatie van toen. Bij ‘school’ en ‘leren’ hoort uiteraard ook ‘speeltijd’: Dompel je volledig onder in een reeks oude volksspelen en speelgoed en leef je op ludieke wijze in in de leefwereld van toen!

Waar? Museum van de Mijnwerkerswoning, Maasmechelen

Doelgroep? Basisonderwijs

Terug naar het (school)verleden in 't Mieleke

De lei en de griffel, wat zijn dat? Helemaal volgens het thema van deze Erfgoeddag toont de Sint-Aldegondiskring enkele collectiestukken uit het schoolverleden en kom je meer te weten over de oude molen. Kinderen kunnen nadien samen met de conservator hun handen uit de mouwen steken: houten figuurtjes knutselen in het kinderatelier in ’t Mieleke.

Waar? ’t Mieleke As

Doelgroep? Tweede en derde graad basisonderwijs

Beringen in de sporen van de (de)kolonisering: expo 'Bacongo Limburg'

De expo brengt een stukje actuele geschiedenis tot leven, met getuigenissen en dagboeken, foto’s en films over een controversiële episode in Congo. Elk individueel perspectief licht een nieuw tipje van de sluier op. We gaan voorbij de nostalgie en zoeken naar het hoe en waarom. Wat zagen we toen? En wat zien we vandaag?

Waar? Bibliotheek Beringen

Doelgroep? Derde graad secundair onderwijs

Lees ook deze blogberichten

erfgoeddag2022

Aanbod voor het onderwijs

Erfgoeddag-week in de Mijnstreek! Voor het eerst in de geschiedenis van Erfgoeddag trekken lokale erfgoedverenigingen en erfgoeddeskundigen actief naar alle scholen in Vlaanderen en Brussel! Zij

Lees meer »