Erfgoeddag 2022: Erfgoeddag maakt school!

Erfgoeddag2022_Campagnebeeld

De Erfgoeddag-editie van 2022 wordt bijzonder, zeker voor iedereen die samen met ons de band tussen erfgoed en onderwijs wil versterken. Op zondag 24 april 2022 nodigen we het publiek uit om het erfgoed van het schoolverleden te komen ontdekken. Maar er is meer… Want Erfgoeddag breidt uitzonderlijk uit met een week, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april 2022. Tijdens die week nodigt Erfgoeddag jou uit om erfgoed mee in de kijker te zetten bij zoveel mogelijk scholen en klassen. Hoe? Dat kom je in deze gloednieuwe Erfgoeddag-blog voor organisatoren in de Mijnstreek te weten…

Op Erfgoeddag willen we jou, als erfgoedwerker, aanmoedigen om linken tussen jouw collectie/ erfgoedwerking en het thema ‘Onderwijs’ op te zoeken. Denk onder meer aan schooltradities zoals het schoolfeest, de 100-dagenviering of de Londen-, Parijs- of Romereis; alles wat met het schoolleven te maken heeft, zoals internaten, schoolfoto’s, straffen of speelplaats-spelletjes; alles wat met lesinhouden te verbinden valt, bv. lessen die inmiddels niet langer bestaan zoals ‘huishoudkunde’, de evolutie van het leren schrijven, Belgische wetenschappers of schrijvers die hun plaats hebben veroverd in de schoolboeken…

Inspiratie nodig? Download hieronder de inspiratiebrochure. Een fysiek exemplaar kan je verkrijgen via hanne@mijnerfgoed.be.

Concreet kan je dus:

  • Linken tussen jouw collectie/erfgoedwerking en het thema ‘Onderwijs’ zoeken.
  • Het eindresultaat tonen van een samenwerking die je met scholen hebt opgestart.
  • Jouw educatieve werking eens in de kijker zetten en een activiteit voor het voetlicht plaatsen die doorgaans alleen voor het onderwijs wordt aangeboden.

 

Activiteiten registreren voor Erfgoeddag kan, zoals steeds, via inschrijven.erfgoeddag.be en dit tot 14 januari 2022. Je gebruikt jouw bestaand account, of maakt een nieuw aan. Ontvang je liever de inschrijfformulieren op papier? Geef dan een seintje.

Wat kan je van ons verwachten?

  • Inspiratieloos? Twijfels? Geraak je er toch niet uit? Wij helpen je graag verder om te brainstormen over jouw activiteit. 
  • Lukt het inschrijven je niet? Ontvang je de inschrijvingsformulieren liever op papier? Geef een seintje!
  • Ook op communicatief vlak zetten wij en FARO je activiteit extra in de kijker. Via de nieuwe Erfgoeddag-webshop bestel je gepersonaliseerd communicatiemateriaal (meer info binnenkort).
  • Daarnaast heb je als organisator voor een publieksactiviteit op Erfgoeddag in de Mijnstreek recht op een forfetaire onkostenvergoeding van €150.
  • Er is ook financiële ondersteuning mogelijk via het projectsubsidiereglement van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed tot €1250. Wacht hier niet te lang mee!

 

Maak gerust een afspraak via hanne@mijnerfgoed.be of via 0460 96 72 41. Samen maken we er een mooie editie van!

Beeld: © Martin Kadar, collectie stad Genk

Lees ook deze blogberichten

erfgoeddag2022

Aanbod voor het onderwijs

Erfgoeddag-week in de Mijnstreek! Voor het eerst in de geschiedenis van Erfgoeddag trekken lokale erfgoedverenigingen en erfgoeddeskundigen actief naar alle scholen in Vlaanderen en Brussel! Zij

Lees meer »