De mooiste herinneringen uit de mijnstreek

Voor de twintigste editie van Erfgoeddag blikken we terug op het verleden. Deel hier jouw mooiste herinnering aan Erfgoeddag. Welke activiteit wist jou te beroeren? Waar werd je verrast? Deel jouw verhaal met een leuke foto, en wie weet nemen we jouw herinnering hier op ons digitaal archief. Inspiratie nodig? Blader dan door onze regio-brochures van de afgelopen edities.

Vul het onderstaande formulier in om jouw herinnering hier achter te laten.

Mijn leukste herinnering ...

Marleen – Limburgs Platform Roemeniëwerking vzw

Op zondag 27 april 2014 opende het Limburgs Platform Roemeniëwerkingen vzw (LimPRo) om 11u de tentoonstelling ‘Een reis door 25 jaar Limburgs Roemeense samenwerking’ in het ZOL te Genk. Drum bun vertelde het verhaal van de Roemeniëwerkingen in Limburg. Deze zijn gestart eind jaren tachtig, naar aanleiding van ingrijpende wijzigingen in de politiek-sociale context van Roemenië. Gemeenten in Vlaanderen en Limburg verzusterden met plattelandsgemeenten in Roemenië. In 2014 was het 25 jaar geleden dat de Roemeense Revolutie uitbrak. Een scharniermoment voor heel wat lokale Roemeniëgroepen om de banden met hun Roemeense partner concreet vorm te geven. Om deze gebeurtenissen te herdenken organiseerde het Limburgs Platform Roemeniëwerkingen een aantal activiteiten. Het was een fantastische ervaring met veel ontmoetingen, vernieuwde contacten en samenwerkingen.

Johann – Stichting Erfgoed Eisden

Voor een Erfgoeddagthema als Grenzeloos gingen wij de lijnen opnieuw trekken. Met vele gespreksronden bij de Citébewoners gingen we op zoek naar families, vrienden en kennissen om naar hun letterlijk grensoverschrijdende verhalen te luisteren. Daarbij zochten we ook naar de adressen van de uitgewekenen, naar hun oude vaderland of naar hun nieuwe overzeese verblijven. En daarbij kwamen al de mogelijke facetten van het digitale verkeer ons te hulp. We zochten en vonden ze in New Jersey, Toronto, Texas of California. Reacties uit Australië en Nieuw-Zeeland volgden op verrassende antwoorden uit Japan. Vanuit Eisden vertrokken dan de vragen naar hun verhalen en foto’s.
Hiermee reconstrueerden we de oude lijnen. Banen die al deze mensen “van hier naar daar” en “van daar naar hier” volgden. En dit lijnenpatroon werd geïllustreerd met hun verhalen en beelden. Met al deze elementen bouwden we een letterlijke lijnenexpo op. Aan zich volgende en kruisende waslijnen hingen de beelden en verhalen, kriskras door de tentoonstellingsruimte.
Afgezien van die geslaagde expo, zorgden de vrolijke, dankbare reacties van uit al die verre plaatsen en hoeken, voor de grootste en mooiste voldoening.

François – Citévolk Spreekt

Niemand kon bij de opstart in 2006 vermoeden dat Citévolk Spreekt in 2021 een uniek tijdsdocument zou uitgeven, over het leven in de cité van Beringen-Mijn. Daarin de samenvatting van 15 jaar gesprekken, interviews en fotomateriaal, ons bezorgd door de inwoners zelf. Materiaal dat we, dankzij de financiële steun van Mijn-Erfgoed, en de Erfgoeddagen, in 9 tentoonstellingen toonden die telkens honderden mensen op de been bracht. Zo kregen de inwoners van de cité “een gezicht”, werden heel veel herinneringen opgehaald, leefde het “citégevoel” weer op, breidde ons archief zich meer en meer uit. Vriendschappen kregen een tweede leven. Citévolk Spreekt wordt meer en meer gecontacteerd door mensen en organisaties die meer willen weten, willen samenwerken. En daar zitten een aantal verassingen in. Welke? Kom ze zien in één van de volgende Erfgoeddagen! Guy, Hans, Irenè, José, Lily, Rik, Roger, Rogier, Stinus, Swa, Vrijwilligersteam van Citévolk Spreekt.

Cecile – Geschied- en Heemkundige Kring De Klonkviool

De 100-jarige herdenking van WOI hield voor onze heemkring een grootscheepse zoektocht in die startte op Erfgoeddag, toen 27 april 2014. Uiteindelijk kregen alle oud-strijders en weggevoerden een naam en in hun spoor kwamen heel wat gegevens boven water. Twee van onze oud-strijders aan het front slaagden erin om per brief het contact te onderhouden. Het is met een passage uit zo’n brief dat het boek over WOI aanvangt. Twee bezoekers van onze tentoonstelling bleken de kleindochter en de kleinzoon te zijn van onze bevriende frontstrijders. De bewuste brief van hun grootvaders -de ene de verzender, de andere de ontvanger- kregen zij voor het eerst te zien. Zo werd deze toevallige ontmoeting heel speciaal. Vanuit een ver verleden onze dorpsgenoten weer tot leven brengen, in dit geval door een brief en de aanwezigheid van hun nakomelingen: kan iemand nog een mooiere missie bedenken voor een heemkundige kring?

Hanne – schepen cultuur, jeugd & erfgoed Houthalen-Helchteren

Erfgoeddag 2019 – thema ‘Hoe maakt u het?’

De Heemkring ‘De Klonkviool’ nam het thema heel letterlijk en organiseerde een marktje in de tuin van de pastorij. Hier kon jong en oud kennismaken met en proeven van lokale producten, allemaal ‘gemaakt’ in eigen gemeente. Honing, pensen, bier, kipkap, pralines, … keuze genoeg! Op een open vuur bakte men boekweitkoeken, en jawel, ook die smaakten!

Het was een heel gezellige dag en iedereen heeft genoten van al dat lekkers!

An – Beiaardier Genk

De afbeelding is van de eerste Erfgoeddag die we met beiaard Genk deelnamen (Erf! in 2015). Het was meteen een succes: er kwamen veel bezoekers, en de stoffige toren werd omgetoverd tot een tentoonstellingsruimte.
Nog een mooie herinnering aan de Erfgoeddag, is die van 2017, met als Thema ‘Zorg’. We hebben toen de bezoekers die minder mobiel waren extra in de watten gelegd door een beeldscherm beneden te installeren, en tijdens de Erfgoeddag dit jaar werd hier door de bezoekers nog over gesproken!

Laat jouw herinnering achter

Opgelet! Na goedkeuring zal jouw herinnering zichtbaar zijn op de website.

Het wedstrijdreglement voor de organisatoren vind je hier.

Click or drag a file to this area to upload.
Erfgoeddag mijnsteek - postkaart (1)

Deze illustratie is gemaakt door Liselore Baerts.