De mooiste herinneringen uit de mijnstreek

Voor de twintigste editie van Erfgoeddag blikken we terug op het verleden. Deel hier jouw mooiste herinnering aan Erfgoeddag. Welke activiteit wist jou te beroeren? Waar werd je verrast? Deel jouw verhaal met een leuke foto, en wie weet nemen we jouw herinnering hier op ons digitaal archief. Inspiratie nodig? Blader dan door onze regio-brochures van de afgelopen edities.

Vul het onderstaande formulier in om jouw herinnering hier achter te laten.

Mijn leukste herinnering ...

François – Citévolk Spreekt

Niemand kon bij de opstart in 2006 vermoeden dat Citévolk Spreekt in 2021 een uniek tijdsdocument zou uitgeven, over het leven in de cité van Beringen-Mijn. Daarin de samenvatting van 15 jaar gesprekken, interviews en fotomateriaal, ons bezorgd door de inwoners zelf. Materiaal dat we, dankzij de financiële steun van Mijn-Erfgoed, en de Erfgoeddagen, in 9 tentoonstellingen toonden die telkens honderden mensen op de been bracht. Zo kregen de inwoners van de cité “een gezicht”, werden heel veel herinneringen opgehaald, leefde het “citégevoel” weer op, breidde ons archief zich meer en meer uit. Vriendschappen kregen een tweede leven. Citévolk Spreekt wordt meer en meer gecontacteerd door mensen en organisaties die meer willen weten, willen samenwerken. En daar zitten een aantal verassingen in. Welke? Kom ze zien in één van de volgende Erfgoeddagen! Guy, Hans, Irenè, José, Lily, Rik, Roger, Rogier, Stinus, Swa, Vrijwilligersteam van Citévolk Spreekt.

Cecile – Geschied- en Heemkundige Kring De Klonkviool

De 100-jarige herdenking van WOI hield voor onze heemkring een grootscheepse zoektocht in die startte op Erfgoeddag, toen 27 april 2014. Uiteindelijk kregen alle oud-strijders en weggevoerden een naam en in hun spoor kwamen heel wat gegevens boven water. Twee van onze oud-strijders aan het front slaagden erin om per brief het contact te onderhouden. Het is met een passage uit zo’n brief dat het boek over WOI aanvangt. Twee bezoekers van onze tentoonstelling bleken de kleindochter en de kleinzoon te zijn van onze bevriende frontstrijders. De bewuste brief van hun grootvaders -de ene de verzender, de andere de ontvanger- kregen zij voor het eerst te zien. Zo werd deze toevallige ontmoeting heel speciaal. Vanuit een ver verleden onze dorpsgenoten weer tot leven brengen, in dit geval door een brief en de aanwezigheid van hun nakomelingen: kan iemand nog een mooiere missie bedenken voor een heemkundige kring?

Hanne – schepen cultuur, jeugd & erfgoed Houthalen-Helchteren

Erfgoeddag 2019 – thema ‘Hoe maakt u het?’

De Heemkring ‘De Klonkviool’ nam het thema heel letterlijk en organiseerde een marktje in de tuin van de pastorij. Hier kon jong en oud kennismaken met en proeven van lokale producten, allemaal ‘gemaakt’ in eigen gemeente. Honing, pensen, bier, kipkap, pralines, … keuze genoeg! Op een open vuur bakte men boekweitkoeken, en jawel, ook die smaakten!

Het was een heel gezellige dag en iedereen heeft genoten van al dat lekkers!

An – Beiaardier Genk

De afbeelding is van de eerste Erfgoeddag die we met beiaard Genk deelnamen (Erf! in 2015). Het was meteen een succes: er kwamen veel bezoekers, en de stoffige toren werd omgetoverd tot een tentoonstellingsruimte.
Nog een mooie herinnering aan de Erfgoeddag, is die van 2017, met als Thema ‘Zorg’. We hebben toen de bezoekers die minder mobiel waren extra in de watten gelegd door een beeldscherm beneden te installeren, en tijdens de Erfgoeddag dit jaar werd hier door de bezoekers nog over gesproken!

Kris – Schutterij St.-Sebastiaan As

Een jonge generatie bij de schutterij zet de eeuwenoude traditie van het Koningschieten voort. Deze wedstrijd gaat terug tot de 17e eeuw & dit spektakel kleurt al enkele jaren Erfgoeddag feestelijk. De historische wedstrijd met de Limburgse buks wordt maar één keer per jaar gehouden. Na afloop wordt de winnaar gevierd met oude jenever. In 2010 (thema “FAKE?”) liet de schutterij groene monnikenlikeur brouwen, speciaal voor het Koningschieten. Volgens eeuwenoud gebruik wordt er aan alle bezoekers jenever uitgedeeld uit de gemeenschappelijke pollepel. Iets wat na corona wellicht niet meer denkbaar is.

Herinnering - Michel Verdonck

Michel – VVV-Toerisme Heusden-Zolder

Als voormalig voorzitter van VVV-Toerisme Heusden-Zolder, heb ik in het begin regelmatig Erfgoeddag mee georganiseerd. De editie die mij het meest voldoening heeft gegeven, is die van 2010, meer bepaald met de fietstocht “In het spoor van de bloedende hostie”, die 3 gemeentes en 7 locaties aandeed. Het was een mooie dag met heel wat deelnemers en we hadden ook een mooie brochure voor de fietsroute, rijk geïllustreerd met foto’s en duiding over al wat men te zien kreeg. Dat ik mocht meewerken aan de inhoud van de brochure roept ook mooie herinneringen op en laat me terugdenken aan de prettige samenwerking met de aangename vertegenwoordigers van de gemeentes en verenigingen, die hun schouders onder dit project hebben gezet.

Laat jouw herinnering achter

Opgelet! Na goedkeuring zal jouw herinnering zichtbaar zijn op de website.

Het wedstrijdreglement voor de organisatoren vind je hier.

Click or drag a file to this area to upload.
Erfgoeddag mijnsteek - postkaart (1)

Deze illustratie is gemaakt door Liselore Baerts.