De mooiste herinneringen uit de mijnstreek

Voor de twintigste editie van Erfgoeddag blikken we terug op het verleden. Deel hier jouw mooiste herinnering aan Erfgoeddag. Welke activiteit wist jou te beroeren? Waar werd je verrast? Deel jouw verhaal met een leuke foto, en wie weet nemen we jouw herinnering hier op ons digitaal archief. Inspiratie nodig? Blader dan door onze regio-brochures van de afgelopen edities.

Vul het onderstaande formulier in om jouw herinnering hier achter te laten.

Mijn leukste herinnering ...

Kris – Schutterij St.-Sebastiaan As

Een jonge generatie bij de schutterij zet de eeuwenoude traditie van het Koningschieten voort. Deze wedstrijd gaat terug tot de 17e eeuw & dit spektakel kleurt al enkele jaren Erfgoeddag feestelijk. De historische wedstrijd met de Limburgse buks wordt maar één keer per jaar gehouden. Na afloop wordt de winnaar gevierd met oude jenever. In 2010 (thema “FAKE?”) liet de schutterij groene monnikenlikeur brouwen, speciaal voor het Koningschieten. Volgens eeuwenoud gebruik wordt er aan alle bezoekers jenever uitgedeeld uit de gemeenschappelijke pollepel. Iets wat na corona wellicht niet meer denkbaar is.

Herinnering - Michel Verdonck

Michel – VVV-Toerisme Heusden-Zolder

Als voormalig voorzitter van VVV-Toerisme Heusden-Zolder, heb ik in het begin regelmatig Erfgoeddag mee georganiseerd. De editie die mij het meest voldoening heeft gegeven, is die van 2010, meer bepaald met de fietstocht “In het spoor van de bloedende hostie”, die 3 gemeentes en 7 locaties aandeed. Het was een mooie dag met heel wat deelnemers en we hadden ook een mooie brochure voor de fietsroute, rijk geïllustreerd met foto’s en duiding over al wat men te zien kreeg. Dat ik mocht meewerken aan de inhoud van de brochure roept ook mooie herinneringen op en laat me terugdenken aan de prettige samenwerking met de aangename vertegenwoordigers van de gemeentes en verenigingen, die hun schouders onder dit project hebben gezet.

Leen – coördinator & zakelijk leider ECRU

Erfgoeddag 2014 stond in het teken van het thema Grenzeloos. Voor het eerst nam ik mijn -toen nog kleine- kinderen, 4 en 2 waren ze, en echtgenoot mee op schok naar enkele Erfgoeddag-activiteiten in de Mijnstreek die als kindvriendelijk gelabeld waren. Bij het Langers-Lanz Bulldog museum in Niel-bij-As hebben we ons allemaal ontzettend geamuseerd. Conservator Walter demonstreerde hoe hij touw draaide en de kinderen kregen een echte lasso mee, die ze al meteen uitprobeerden. We ontdekten hoe moeilijk het is om een (simulatie-)koe te melken en kregen vuile knieën. We maakten een ritje op één van Walters unieke Lanz-Bulldog tractoren. En als klap op de vuurpijl smulden we allemaal van een lekkere pannenkoek, die gebakken was met koolzaadolie, afkomstig van zijn tot de verbeelding sprekende koolzaadmobiel. Een geslaagd en leerrijk uitje voor het hele gezin!

Lidia – Administratief medewerker ECRU

Mijn favoriete herinnering aan Erfgoeddag is er eentje uit de editie van 2016. Van slapend oud worden, verslijt je, dat geldt ook voor reuzen. Stichting Erfgoed Eisden maakte reuzen Mie en Kris in 2015 wakker, gaf ze een andere look en een nieuw pak, en liet ze door de burgemeester inschrijven in het Maasmechelse reuzenregister. Intussen zagen bij de Mechelse schutterij Sint-Monulphus en Sint-Gondulphus en bij de Kotemse carnavalsvereniging De Waterratten ook elk twee reuzen het levenslicht. Op Erfgoeddag kwamen deze vier reuzen naar de Sint-Barbarakerk van Eisden als getuigen van de doop van Mie Merken en Kris van Ties de Porion door pastoor Jan Braeken. Er was veel interesse omdat het de eerste keer was dat de voltallige Maasmechelse reuzenfamilie bijeenkwam. 

Ann – cel erfgoed en kunsten, stad Genk

Mijn favoriete editie was Erfgoeddag in 2019, met het thema “Hoe maakt u het”: In het atelier van villa Le coin perdu (vandaag Emile Van Dorenmuseum) was voor het eerst sinds meer dan 70 jaar weer een landschapschilder aan het werk. Omringd door landschappen van Emile Van Doren en zijn generatiegenoten demonstreerde Stefaan Vermeulen hoe hij anno 2019 een landschap schildert. Even verderop, op wandelafstand, in The Gallery, toonde Vermeulen zijn landschappen in dialoog met landschappen van Van Doren. Ook dat was bijzonder in 2019: de activiteiten lagen op een boogscheut van elkaar. Je kon te voet van de OLV van Fatimakerk op de Bret via het Emile Van Dorenmuseum en The Gallery naar de beiaardtoren van de Sint-Martinuskerk. Een editie met veel en fijne samenwerkingen en een inspirerend thema.

Leen – coördinator Erfgoedcel Mijn-Erfgoed

Voor mij steekt ‘Hoe maakt u het’ in 2019 er echt bovenuit. Toen had ik voor het eerst het gevoel dat we linken aan het leggen waren tussen verenigingen in verschillende gemeenten. Vanuit As, waar ik versgeperste koolzaadolie meekreeg bij het Langers-Lanz-Bulldogmuseum, ging ik naar Houthalen-Helchteren. Daar vond een markt plaats van de heemkundige kring De Klonkviool. De boekweitpannekoeken die daar werden gebakken, lukten beter met de koolzaadolie.

Laat jouw herinnering achter

Opgelet! Na goedkeuring zal jouw herinnering zichtbaar zijn op de website.

Het wedstrijdreglement voor de organisatoren vind je hier.

Click or drag a file to this area to upload.
Erfgoeddag mijnsteek - postkaart (1)

Deze illustratie is gemaakt door Liselore Baerts.