Wat is Erfgoeddag?

Ontdek de mijnstreek in teken van De nacht

De feesteditie van Erfgoeddag stond oorspronkelijk gepland in 2020, maar corona stak hier een stokje voor. Daarom hernomen we in 2021 het thema ‘De nacht’ met een tiental gratis activiteiten. Van sterrenbeelden tot bokkenrijders… Het thema de nacht nodigde uit tot heel wat voorlees- en vertelactiviteiten, avond- en nachtwandelingen en expo’s rond bijzondere onderwerpen. Herbeleef het via onderstaande aftermovie. Graag ontmoeten we je in 2022 weer met het thema ‘Onderwijs’. Tot dan!

Cultureel erfgoed in de kijker

Je mag ‘erf-goed’ heel letterlijk nemen: het gaat over datgene wat we van vorige generaties hebben geërfd en waarvoor we nu zorg dragen, met de bedoeling om het straks op onze beurt ook weer door te geven. Die erfgoedtransfer van generatie op generatie bestaat, omdat we belang hechten aan al die materiële en immateriële getuigenissen over en uit het verleden.

Waarom elk jaar een Erfgoeddag?

Erfgoeddag is een sensibiliseringsactie rond cultureel erfgoed voor publiek, sector, pers en beleid in Vlaanderen en Brussel. Het evenement streeft ernaar dat iedereen op een eigentijdse, kwalitatieve en zinvolle manier omgaat met het cultureel erfgoed in zijn dagelijkse omgeving. Erfgoed mag worden ontdekt als iets waardevols, dat dicht bij ieder van ons staat. Alle initiatieven die op Erfgoeddag worden aangeboden zijn er dan ook op gericht om dat cultureel erfgoed inzichtelijk te maken en op die manier een omslag te realiseren in de publieke perceptie en benadering van erfgoed.

Erfgoeddag heeft ook de bedoeling om de sector zelf zo goed mogelijk te laten samenwerken, innoverende impulsen te cultiveren en de eigen activiteiten in een hedendaags erfgoedperspectief te plaatsen. Ook wil Erfgoeddag de reflectie over erfgoedontsluiting, publiekswerking en duurzaamheid stimuleren.

Erfgoeddag Mijnstreek

Sinds 2008 coördineert Erfgoedcel Mijn-Erfgoed de activiteiten in de 6 voormalige mijngemeenten: As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen. In 2008 bood de Erfgoedcel ondersteuning aan twaalf verschillende organisatoren, die voor hun activiteiten 1.914 bezoekers mochten verwelkomen. In de daaropvolgende jaren groeide de werking uit tot topjaren met meer dan 13.000 bezoekers in 2016 en exact vijftig activiteiten in 2017. Tijdens de twaalf voorbije edities, werkte Erfgoedcel Mijn-Erfgoed samen met 132 erfgoedpartners voor maar liefst 301 activiteiten. Meer dan 75.000 bezoekers vonden zo sinds 2008 de weg naar onze 6 mijngemeenten. In 2022 is het thema ‘Onderwijs’. Graag ontmoeten we je dan weer voor heel wat inspirerende activiteiten!

De mooiste foto's met #erfgoeddagmijnstreek